Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J67a75n 92R25á23ž

2. 12. 2012 17:43

Díky za odkazy!

Tak zvaný "Švédský sociální model" byl založen na těchto základních paradigmatech:

1) Každý chce dobrovolně a co nejsvědomitěji svou prací přispívat ke všeobecnému blahobytu 2) Většina občanů respektuje enormní daňové zatížení příjmů jako nutnost, aby stát mohl spravedlivě přerozdělovat společnými silami vytvořené bohatství k zajištění sociálního smíru a aby stát měl dost prostředků na zajištění svých funkcí 3)Až na pár zanedbatelných vyjímek, nikdo sociální služby státu nezneužívá.

To už přestalo platit a stále víc Švédů, Norů i Finů si uvědomuje, že tím, jak ubývá těch, kdo výše uvedená paradigmata respektuje, nelze tento sociálně štedrý model  dlouhodobě ufinancovat. A vzhledem k tomu, že severské státy, ani jejich tradiční občané, nechtějí žít na dluh, dojde i tam v brzké době k velké redukci sociální štědrosti státu, kterou tak nekriticky obdivují čeští socialisté.

3 1
možnosti

Me by spis zajimalo, proc je na toto tema psan blog.

0 7
možnosti

Terezo, zrovna odpověď na tuto otázku byste v tom blogu našla. "Jelikož kritický pohled na fungování skandinávského modelu nezískává v českých médiích příliš mnoho prostoru, domnívám se, že nebude od věci shromáždit i několik alternativních pohledů, které jsou opřeny o podstatné argumenty."

Nic víc, nic míň...

5 2
možnosti

Vážím si lidí, kteří - byť jiného názoru - seriózně o tématech jako "skndinávský" model diskutují. Bohužel vy jste ultra-demagog a to je ztráta času. Já jsem ve Švédsku dost pobýval. Nelze to stavět - superliberální přístup je fantastický a modernizovaný skandinávský na nové podmínky - globalizace, přístup nových generací proti poválečným, muslimská "invaze" atd. - je špatný, protože to říká nový Adam Smith - Numerato.

4 6
možnosti

teď jste mě urazil, Adam Smith, ač si ho pro některé myšlenky vážím, je pro mě etatista

2 4
možnosti

J11o39s32e17f 20K10r33u83m

2. 12. 2012 12:48

:-) dost účelové, tak jak je v čr dost běžné...ale samozřejmě je to váš blog a o objektivitu nejde...

nejlíp je stejně v kibucu ;-D

5 3
možnosti

účelové? Jistě. Píšu, že v médiích převládá jednostranný pohled. A proto nabízím pohled z druhé strany. O objektivitu mi skutečně nejde, nikomu se nesnažím nalhat, že jsem objektivní nebo nezávislý. To dělají média. Já barvu přiznávám.

6 4
možnosti

Výborné, na Liberálním institutu byl před lety perfektní  rozbor švédského ekonomického modelu:-)

5 4
možnosti

myslím, že to pod jedním z těch odkazů najdete (asi dva nebo tři jsou z LibInstu), nemáte na mysli toho Bylunda?

2 3
možnosti

J82o35h75n 17P67e71t52r54e90s

2. 12. 2012 12:09

Chudáci seveřani,je mi jich líto....Čekám jejich nával do Česka.Jen jestli se ale naučí skákat,jinak maj smůlu!   ;-D;-(

5 3
možnosti

v Česku si moc nepomůžou, ale třeba v Singapuru ano. Ekonomická svoboda na skvělé úrovni, ta osobní pokulhává, ale na to jsou ze Skandinávie stejně už zvyklí

4 5
možnosti
Foto

Pane autore, byl byste té lásky a neuvedl linky na nějaká hodnocení "zevnitř", totiž ze samotné Skandinávie případně ze světa? (O Švédsku se například zmiňuje Paul Krugman v NYT. Ale to doufám víte). A prosím pěkně, bez toho vašeho předvýběru a pokud možno v angličtině.

Nepovažuji za vhodné uvádět názory přičemž je patrné že je to tam špatné již z nadpisů  (falešná utopie, zničení Švédska, krach, bankrot, ničení střední třídy, švédské mýty atp.).

Píšete že texty budete průběžně doplňovat. Rozumím tomu dobře že to budou texty psané jen v češtině a angličtině?

5 4
možnosti
Foto

Ještě něco. Píšete, že Per Bylund je jedním z nejvýznamějších kritiků skandinávského modelu. No a já uvádím na něho link: http://perbylund.com/

Ostatně nebylo by pro nikoho tak těžké najít si na netu další hodnocení a názory  třeba právě toho Švédska. Další, neříkám že opačné. Snad nás o nich někdy zpravíte.

2 4
možnosti