Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VN

naroznej

1. 9. 2011 15:57
A já , že to soukromé školství

je v naší zemi tak kvalitní . Co pane blogere ?

0 0
možnosti
DD

dlz25

1. 9. 2011 15:57
Nevýhodou

soukromých (středních) škol je to, že se snaží být jako státní (až na výjimky např. PORG nebo Open Gate). Ale jinak je to blog celkem o ničem, protože mu chybí výsledek. A navíc si nemyslím, že státní školství musí být nutně špatné. To záleží, jak se nastaví parametry: pokud každý ministr má jiný názor, jak má školství (ale nejen to) vypadat, tak je jasné, že tu vznikne spíše chaos a zmatek, což je případ našeho státu po roce 1989. Bylo by nejlepší, kdyby se domluvili na nějakém kompromisu, ale od dnešních "politiků" nic čekat nemůžeme, protože nám ani nezáleží na tom, koho tam vlastně volíme, avšak vždycky na ně nadáváme.

PS: Váš blog mi připomíná Václava Klause coby ministra financí, který po revoluci tvrdil, že vše vyřeší neviditelná ruka trhu. Po 20 letech víme, že nevyřeší.

PS2: Nemám nic proti soukromým školám na všech úrovních.

0 0
možnosti
E

ESKADOMI

1. 9. 2011 15:54
Je velice jednoduche

statu vse strcit do bot.  Doba komancu je ta-tam. Ti ve skolach radili, to je fakt!  Odnaucte se konecne vsechno strkat na ty druhe nebo na STAT.  Ale vsude je zakladni vzdelani v rukou statu! Jenze pak prichazi doba, kdy musi dite samo za pomoci rodicu(ostatne to je jejich povinost) zacit myslet o co  ma zajem a cim vlastne chce vydelavat penize. Rodina je zakladem vseho. Kdyz doma ditko slysi, ze soukromnik je podvodnik, tak to bude vyhlasovat take.  A jeste jedno, ucitel je povolani a nikoliv zamestnani. Kladny pristup k detem neni kazdemu dan.

0 0
možnosti
MB

MacX

1. 9. 2011 15:46
Spíš ukončeme nefungující experiment se soukromým školstvím

Milý pane, na rozdíl od vás (řekl bych) jsem působil jako učitel jak ve státním, tak soukromém školství. Úroveň toho soukromého je u nás dost slabá. V podstatě každý rok ty školy bojují hlavně o to, aby měli dost studentů, kteří zaplatí školné a bylo na výplaty. Nic moc víc se tam neřeší.

Lidé, kteří smýšlejí podobně jako vy, tvrdí, že soukromé školy jsou u nás horší (to přiznávají) než ty veřejné, protože státní financování deformuje trh. Na to mohu odpovědět jinou svou zkušeností. Pracoval jsem také několik let pro soukromé vzdělávací firmy, které školí pracovníky jiných firem. V této oblasti žádná konkurence státu není, zde fungují jen soukromé školící firmy. A vida - úroveň těch firem je stejně tristní, jako u soukromého školství v rámci formálního školského systému. 

Obě strany kontraktu zajímá jen to, jak s co nejmenšími náklady dosáhnout největšího zisku, v případě studentů tedy certifikát, diplom nebo titul. Se vzděláním to nemá nic společného.

2 0
možnosti
T

tromi14

1. 9. 2011 15:48
Re: Spíš ukončeme nefungující experiment se soukromým školstvím

R^

0 0
možnosti
RM

r_o_s

1. 9. 2011 15:30
....po přečtení tedy nevím......

Místy poměrně blábol. Ale každý může mít svůj názor. To je v pohodě.

Kdyby se alespoň autor začal zabývat něčím užitečným. Zkusme se raději zamyslet, jak to že absolvent průmyslovky zaměřené na pc a cnc a nebo absolvent průmyslovky zaměřené na elektro apod. má stejnou maturitu jako kadeřnice a nebo aranžérka co si udělá nádstavbu. Toto by se mělo třeba dle mého názoru nějak oddělit. Znám lidi co mají maturu z nádstavby, maturovali z matiky a já bych je strčil v matice do kapsy v deváté třídě základky. Jak je možné že tu maturitu mají a jejich vysvědčení má úředně stejnou hodnotu jako to z průmyslevek? Tímto se zabývejte, toto ošetřete. Motivujte děti, ať jsou i na učební obory, ať děti nechtějí být budoucí Komárci a Kellneři, protože všichni jimi být nemohou.

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

1. 9. 2011 15:24
Nelíbí-li se Vám státní školství, Numerato

, pak běžte na soukromou školu a diplom si kupte. Inteligentní občané však potřebují také něco umět, a k tomu se na soukromé škole, bohužel nedostanou.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

1. 9. 2011 16:03
Re: Nelíbí-li se Vám státní školství, Numerato

S tou neustálou redukcí požadavků na státních školách už ovšem se už k ničemu nedostanou ani na těch státních.

0 0
možnosti
MI

Martinigue

1. 9. 2011 14:30
Velmi podnětný článek,

a většina diskuse pod ním to jen dokládá ...

0 0
možnosti
PH

petrph

1. 9. 2011 14:13
ale ne

1.Pochopitelně že školství je veřejný statek.Bude si snad každý student stavět vlastní školu,zaměstnávat vlastní učitele?

2.Stát vyžaduje  jednotnost výuky,protože drží garanci za uznatelnost diplomů.Pokud by tohle padlo,absolvent by měl vysvědčení  že vystudoval jakous školu v Horní Dolní(což může být z pohledu Práglu třeba Olomouc),zaměstnavatel by jí nemusel uznat jako dosažení požadované kvalifikace.Musel by ho  přesvědčit dotyčný jinak třeba vlastní vědeckou prací a nebo  dalšími zkouškami.

3.Debaty o tom kolik je třeba instalatérů,filozofů jaderných fyziků nemají smysl,ale trh to taky nevyřeší,protože školy nemohou dodat potřebné absolventy včas.Než je vyškolí,za 3 6 8, let tak už je poptávka jinde a trh už nepotřebuje instalatéra ale opraváře mobilů,ne filozofa ale ekologa,ne jaderného fyzika ale odborníka na solární elektrárny

4.Jestliže školství požaduje jednotnou výuku,tak samozřejmě nemůže přeplácet superkvalitní pedagogy.Platí všem stejně za stejný požadovaný výsledek.

0 0
možnosti
L

lokutus

1. 9. 2011 14:25
Re: ale ne

1. Už se nedivím, že levičáci považují všechno, co se jim líbí za veřejný (tedy hlavně jejich) statek. To už je takový folklór. Jen se děsím doby, kdy začnou považovat za veřejný statek třeba můj byt.

2. Zajímavé, že v USA stačí říci jméno školy a pořadí ve třídě a dotyčný má dveře otevřené, pokud má ta škola dobré jméno. Státní školy tam dobré jméno zpravidla nemají, byť i tam stát cosi garantuje. ;-D

3. Zatímco stát to vyřeší. On ten stát totiž ví, kolik kdo bude zapotřebí za těch pět let a včas provede rekvalifikaci učitelů a přestaví školy. ;-D

4. Jistě. Uniformita je hlavní zabiják všech levicových ideologií, jejichž nositelé nedokážou pochopit, jak rozdílní lidé jsou.

Ale díky, pobavil jste.

0 0
možnosti
RN

9 99

1. 9. 2011 14:12
Perfektně napsaný článek :-)

viz snaha o vnucování sexuální výchovy vzešlé z pera feministek a gay lobby dětem z rodin, které zastávají absolutně opačné hodnoty. To se tak jako za komoušů budou děti ve škole dovídat něco jiného než doma. Sexuální výchova má být v souladu s hodnotami a přesvědčením, které zastává ta která rodina. Pokud jsou věřící, tak jim těžko může stát vnucovat liberálně ateistickou podobu sexuální výchovy v níž nejsou odsouzeny potraty, antikoncepce, umělé oplodnění, sodomie atp.

Včera bylo ve zprávách na Radiožurnálu, že v Polsku jsou bezkonkurenčně nejlepší katolické školy, a to hlavně pro to jaké zastávají a dětem předávají hodnoty, což se odráží jak v atmosféře ve škole, tak ve studijních výsledcích.

Jsem pro to, aby každé dítě mělo v dosahu katolickou školu pro katolíky a s katolickými pedagogy.

Třídy rozdělené na chlapecké s učitely a dívčí s učitelkami. Koedukace dětí je jak se ukazuje pro jejich zdárný vývoj a dospělost vyloženě škodlivá.

2 0
možnosti
TT

tappat

1. 9. 2011 14:16
Re: Perfektně napsaný článek :-)

;-D to s tou sexualni vychovou me rozsekalo... Jste typicky produkt vyplachu mozku. Vubec nevite, ze v sexualni vychove melo jit o sex az v posledni rade. Slo o vztahy (nejen milenecke, ale i kamaradske, rodinne atd.), prevenci proti rizikum atd. Problem je v tom, ze bigotni katolici si predstavovali, ze se detem bude na interaktivni tabuli promitat lesbicke porno..

0 0
možnosti
TT

tappat

1. 9. 2011 14:10
mily autore

proboha ty vase vyplody bujne fantazie, to je neco. Kde berete jistotu,

ze by nekdo chtel vubec v tomhle byznysu podnikat? A co kdyby nechtelo

podnikat dost lidi na to, aby se splnila povinna skolni dochazka? A co

kdyby se chtelo lidem podnikat jen v urcitych regionech? Uz vidim, jak

se v Osoblaze investori pretahuji o otevreni soukrome skoly. Co byste delal potom? Nechal sedmilete deti dojizdet do skoly 30 kilometru? To by bylo skutecne ekonomicke. A ta vase hlaska "kdyz nebude na vzdelani svych deti mit, tak si pujci" skyta dva problemy: spolecensky - povinna skolni dochazka je (prekvapeni) povinna, tudiz by na ni proste nekde vzit musel, takze by si ne MOHL, ale MUSEL pujcit a k tomu nemuzete nikoho nutit. No a druhy aspekt je pochopitelne ekonomicky - vy se snazite ze sebe delat ekonoma, ale to vam nikdo neuveri, dokud budete tvrdit, ze nejlepsi zpusob, jak zajistit vzdelanost, je zadluzit pulku domacnosti.

2 0
možnosti