Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jarinka

5. 4. 2010 12:02
Znárodňování a združstevňování.

Jedním z hlavních cílů komunistů bylo smazat markantní rozdíly mezi lidmi, aby neexistovali příliš bohatí a příliš chudí lidé, jinak řečeno páni a jejich sluhové. To se jim také v základu povedlo. To, co v únoru 1948 slíbili, to také splnili. V porovnání s první republikou, kdy dobře se měly jen určité vrstvy, byl v období reálného socialismu (ne v období komunismu, jak se nesprávně období za vlády komunistů říká) blahobyt PRO VŠECHNY. Byla stoprocentní zaměstnanost, příživnictví se trestalo. Námitky, že se nepracovalo, jsou lživé - pracovalo, vždyť tady byly soběstačné průmysl a zemědělství.

Ti, co si hleděli svojí práce a svého života (velká většina) si naříkat nemohli. Mohli dokonce i cestovat, a to nejen na východ. Mohli dokonce i vyznávat náboženství, například katolické, kostely se nepálily.

Ti, kterým to nestačilo nebo veřejně nesouhlasili s politikou KSČ, byli pronásledováni - proto ty vyhazovy ze studií a z pracovních funkcí, v padesátých  letech dokonce justiční vraždy.

0 0
možnosti
W

wencap

5. 4. 2010 12:15
Re: Znárodňování a združstevňování.

nevím o žádném blahobytu pro všechny za vlády komunistů. Pamatuji si jen zákazy a buzeraci. Pokud člověk držel hubu, mohl jen přežívat.

0 0
možnosti
MS

Matyas Sandorf

5. 4. 2010 11:50
na komunistech bylo nejhorší to, co

přišlo po nich - hrůzovláda ODS v čele s Papátunelem, který nerozlišoval čisté a špinavé peníze

0 0
možnosti

jarinka

5. 4. 2010 12:04
Re: na komunistech bylo nejhorší to, co

Skutečný komunista kabát nepřevlékl. Pouhý straník neboli ten, kdo pouze byl u komunistů, ten pak mohl například i v ODS.

0 0
možnosti
RR

rezjir

5. 4. 2010 11:33
Proč vycházíte z mýtů a nikoliv z dokazaelných faktů

Nebudu zde rozporovat ostatní záležitosti v uvedeném odstavci, když bych i snadno mohl s odkazem na válečnické štvače z Wall Streetu, nícméně  "životní úroveň Čechů a Slováků nutně značně zaostávala za životní úrovní obyvatel žijících na Západě, když výchozí podmínky, pokud třeba vezmeme r.1930 (z toho roku jsou první měřitelná data o národním důchodu) byly vskutku daleko horší, a víceměně se ještě zhoršovaly. Pokud toto neberete do úvahy, tak se pak těžko s vámi dá vůbec o něčem diskutovat-.

Mimochodem, jenom válečné škody byly odhadnuty tehdy na 1,5 bilionů korun, což představalo tehdy 10 národních důchodů.   

0 0
možnosti

jarinka

5. 4. 2010 12:07
Re: Proč vycházíte z mýtů a nikoliv z dokazaelných faktů

Správně. Proč stále srovnávat životní úroveň zemí po válce, když některé měly obrovské materiální ztráty a USA nepomohly, zrovna jim.

0 0
možnosti
RK

Rommik

5. 4. 2010 11:22
S hrůzou sleduji..................

...........kolik je tady ještě komunistických hova d, kteří dobře ví, co za komunistů dělo a tady moralizují, že to vlastně tak nebylo. Škoda, že jste bylo poserové a tudíž jste se s komunistickými perzekucemi nesetkali. Byli jste zalezlí někde v díře a teď kecáte. Ano, i bachaře musel někdo dělat. Ale tak jako starý Grebeníček bylo i spousta ostatních, kteří si to UŽÍVALI. Slušných tam bylo málo............. autore karma, i když jste to možná nezažil

0 0
možnosti

jarinka

5. 4. 2010 12:09
Re: S hrůzou sleduji..................

Pročpak hned poserové. Normálně se chodilo do školy a do práce, kdo nechtěl, politiky si vůbec nemusel všímat a nezkřivil se mu vlas na hlavě. Žádná hrůzovláda tady nebyla. Jen pro hrstku nespokojených, kteří nemohli odpustit znárodnění a pošilhávali po západě.

0 0
možnosti

Mablung

5. 4. 2010 11:21
ale houby autore

Čechy jsou levicový národ. Ano, levicový. Podívejte se na výsledky voleb pár let po válce, komouši je regulerně vyhráli. Ano, byla tady totalita, hodně lidem ublžila, ale problém je v tom že se lidé cítili bezpečně, celkem v pohodě, nemuseli moc pracovat, měli své jistoty - jistotu práce, bytu, škody 120 či trabanta, ... . Komunisté pronásledovali pár desítek tisíc lidí, pár set tisíc lidí skutečně chápalo pojem svoboda, ale zbytek zde byl spokojený. Ve stylu, co oči nevidí, srdce nebolí. Nikdo tu necestoval takže se nezávidělo cestování, vrchol bohatství byla naše božská zombie.

Vážně, podporu komunistů není potřeba svádět na nějaká slovíčka, pravda je jednodušší a krutější.

Já jsem pravičák a štve mně to. Ale to je asi tak maximum co mohu dělat.

0 0
možnosti
RK

Rommik

5. 4. 2010 11:29
Re: ale houby autore

Pak se ti komunističtí tupci musí zeptat sami sebe - kde teda ten skvělý systém máme ?

0 0
možnosti
FJ

feryfery

5. 4. 2010 10:53
Nejen v levici.

Nezapomínejte, že zbytek bývalých komunistů je taky v ODS.8-o

0 0
možnosti
S

statečný

5. 4. 2010 10:54
Re: Nejen v levici.

R^R^R^!!

0 0
možnosti
S

statečný

5. 4. 2010 10:48
Trochu jinak viděné,ale karma!!!

R^

0 0
možnosti
T

tromi

5. 4. 2010 10:46
Marečku, ty víš, co to byl totáč?

a co ještě tatínek povídal;-D;-D

0 0
možnosti
T

tulda

5. 4. 2010 10:26
Vážený autore,

někdo toho bachaře dělat i za totáče musel. Nedělejte si nepřátele, nevíte sám, kdy se tam dostanete.[>-]

0 0
možnosti