Marek Numerato

ČSSD a KSČM. Minimální rozdíly nejen u daní

16. 03. 2013 17:02:38
Kdykoliv ČSSD řeší vnitrostranické otázky, dojde i na otázky novinářů týkající se spolupráce sociálních demokratů s komunisty a na (ne)platnost Bohumínského usnesení. Tyto otázky jsou již zcela bezpředmětné. Na tom, zda bude ČSSD vládnout na celostátní úrovni s komunisty vůbec nesejde. ČSSD je již sama o sobě stranou komunistickou - s představiteli, kteří se nestydí za komunistickou minulost, za komunistickou rétoriku ani za prosazování komunistického programu.
Richard Falbr a jeho miláček - masový vrah Che Guevara
Richard Falbr a jeho miláček - masový vrah Che Guevararadio.cz

Stínový ministr financí a "ekonomický expert" socialistů Jan Mládek představil na sjezdu daňové plány ČSSD. Podle představy socialistů by horní sazba daně z příjmu fyzických osob měla být 38 % z hrubé mzdy, daň z příjmu firem by se měla zvýšit na 21 % a druhá sazba pro banky, telekomunikační a energetické firmy by měla být 30 % (zdroj: idnes.cz). Protože už mezi socialisty a komunisty nespatřuji téměř žádný rozdíl (socialisté glorifikují masového vraha Che Guevaru, s prezidentem Zemanem brojí za majetková přiznání a skupinu osob, která se rozhodla postavit na vlastní nohy označují za parazity), ověřil jsem si, jak se to má s rozdílem mezi ČSSD a KSČM u daní.

Z posledního dostupného programu KSČM (viz bod III.) jsem vyčetl následující. U fyzických osob komunisté chtějí 40% daně u příjmů vyšších než 1 mil. Kč ročně a navrhují zavést dvě daňová pásma u právnických osob podle ročního zisku (24 % do 10 mil. Kč ročního zisku, 32 % nad 10 mil. Kč ročního zisku). Předpokládám, že do druhého pásma by spadaly především banky, telekomunikační a energetické firmy, tedy společnosti, pro které si vyšší sazbu vyhradila i ČSSD*. Takže pojďme si shrnout rozdíl:

U DPFO navrhují komunisté horní sazbu o 2 % vyšší, u právnických osob nižší sazbu o 3 % vyšší a vyšší sazbu o 2 % vyšší. Rozdíly jsou tedy pouze v řádu jednotek procent. Oproti současnému stavu by se daň u osob a firem s nejvyššími příjmy zvedla o více než 10 %. Myslím, že nějakým Bohumínským usnesením a tím, zda ČSSD přizve či nepřizve komunisty do vlády se nemá smysl zabývat. ČSSD je komunistická už sama o sobě...

* Výrazně hůře by na tom byly v případě prosazení návrhu KSČM firmy podnikající mimo bankovní, telekomunikační a energetický sektor, se ziskem nad 10 milionů. Návrh ČSSD by u nich podle všeho počítal stále s 21% daní, návrh KSČM rovnou s 32 %.

Autor: Marek Numerato | karma: 28.17 | přečteno: 907 ×
Poslední články autora