Marx, Engels, Buffett

Investor Warren Buffett, dědička kosmetické firmy L'Oreal Lilian Bettencourtová a mnozí další představitelé světové miliardářské elity volají po zvýšení daní pro bohaté. Jejich gesto je neobyčejně hloupé, laciné, populistické a nebezpečné.

1. To, že Buffett, Bettencourtová a spol. volají po vlastním zdanění, je právo, které jim nelze upírat. Ovšem dožadovat se zdanění někoho druhého pouze na základě toho, že se nachází v podobném sociálním postavení, to není nic jiného než zločin. Nikomu nelze upírat právo svévolně nakládat s vlastním majetkem, bez ohledu na to, zda má v kapse dolar nebo má dolarů plný bazén.
2. Chtějí-li Buffett, Bettencourtová a spol. pomoci státu nebo chudým, nikdo jim nebrání v tom, aby obdarovali příslušné ministerstvo financí, založili nadační fond, či přispěli na charitu.
3. "Bohatství miliardářů je symbolem revolučních inovací od vyjímečných jedinců, kteří zlepšují technologie, vytvářejí a zefektivňují trhy, zvyšují produktivitu a vymýšlejí nové způsoby zábavy. Některé z těchto superhvězd vytvoří statky, které budou přinášet užitek ještě po staletí po svém vzniku," tvrdí Louis E. Carabini. Ale jaký užitek bude přinášet miliardáři vybudované bohatství ve chvíli, kdy se ho zmocní stát? Jistě, i předražené veřejné zakázky a nesmyslné státní instituce a úřady budou zdrojem užitku. Ovšem pouze pro skupinku vyvolených.
4. Není náhodou, že většina bohatých své bohatství dále rozšiřuje a že většina států prohlubuje své dluhy. Brát majetek těm, kteří hospodařit umí, ve prospěch těch, kteří neznají cestu z dluhů, je proti zdravému rozumu.

Autor: Marek Numerato | středa 24.8.2011 23:49 | karma článku: 21,41 | přečteno: 1609x