Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

westikkrystof

1. 9. 2011 14:02
Nestačím se divit

Jaký blábol je schopna redakce zařadit na hlavní stránku!??

1 0
možnosti
PH

pavel64

1. 9. 2011 14:02
Experiment

Nevím, ten experiment zahájila Marie Terezie. Jistý pokles nastal po roce 1948, ovšem chaos posledních dvaceti let je s tím nesrovnatelný. Se vznikem soukromého školství spojený.

0 0
možnosti
TT

tappat

1. 9. 2011 14:01
autora prosim o vysvetleni

"Školy jsou nástrojem propagandy vládnoucích politických stran.

Prostřednictvím škol se děti učí nahlížet na podnikatele jako na parazity.

Prostřednictvím škol se děti učí být vzornými ovčany pokorně přijímacími sebehloupější nařízení z hlav obecních zastupitelů, poslanců či evropských úředníků.

Školy podsouvají žákům myšlenku, že veřejný zájem je nadřazen soukromému vlastnictví."

tohle jste vzal kde? Treba to s temi podnikateli? To jste si vycucal z prstu, ze ano. Stejne jako to ostatni. Na kolika hodinach ve skolach jste v poslednich 10 letech byl, ze tak zasvecene vyhlasujete do sveta "pravdu" o tom, co se ve skolach rika a co ne?

0 0
možnosti
L

lokutus

1. 9. 2011 14:10
Re: autora prosim o vysvetleni

Zkuste někdy zajít na naši prestižní ekonomku VŠE. ;-)

0 0
možnosti
IV

Hell2

1. 9. 2011 13:47
Nezaspal jste 20 let?

Při četbě nevěřím svým očím.Dnešní školství je zcela jiné.Pokusím se vyvrátit některá tvrzení:

1) Tvrzení, že dobří učitelé odešli, je nesmysl.Nemají kam, žádná škola je nepřeplatí.Naopak - odešli zlatokopové, které učitelské povolání nebaví a chtěli si jen vydělat.Ti nadšenci zůstali a učí i za tu almužnu.

2) Pokud jde o obsah výuky, dnes jsou závazné jen rámcové vzdělávací programy.A tak někde jsou náročnější, někde, méně, někde učí angličtinu a jinde italštinu, někde se zaměřují víc na sport, jinde na jazyky nebo nadané.Každá škola má svůj vlastní vzdělávací program a je z čeho vybírat. Je to problém, pokud se dítě stěhuje.A ta migrace není vůbec malá.

3) Souhlasím s Vámi, že za vzdělání - zejména na vysoké škole - by se mělo platit. Ale tvrzení, že školy jsou centrem propagandy vládnoucích politických stran, je z doby dávno minulé. Dnešní škola je přísně apolitická.

4) Domnívám se, že např. maturitní zkouška by měla mít určitou státem danou úroveň a souhlasím se státní maturitou.

0 0
možnosti
TT

tappat

1. 9. 2011 13:59
Re: Nezaspal jste 20 let?

1 a 2 souhlas

add 3) ja si tohle nemyslim. Studium na VS neni "zadarmo". To je populisticky blabol, ktery kdosi vypustil do sveta a vsichni se toho chytli. Studium na VS vyjde nejmene na 60 tisic rocne, i kdyz student neplati zadne poplatky. A to je sakra hodne. Daleko lepsi by bylo napr. zpoplatneni druhych opravnych terminu, pokuta za pozdni odevzdani diplomky, pokuta za neobhajeni diplomky, dale bych byl pro klidne trojnasobnou vysi poplatku za protahovani studia. Ale aby platili pausalne i poctivi, kvalitni studenti, to mi prijde jako nesmysl. Plati uz tak dost.

add 4) Statni maturita je zbytecna. Jakapak "dana uroven", kdyz jsou dve urovne obtiznosti? Jakepak srovnani? Na to potrebuju vyhodit do luftu stovky miliard, abych zjistil, ze kadernice umi matematiku hur, nez gymplaci? No to pardon, ale to opravdu ne. Srovnani strednich skol se da ziskat z prijimacek na VS a z uspesnosti studentu v olympiadach. Neni nutne poradat megalomanske orgie.

2 0
možnosti
TT

tappat

1. 9. 2011 13:45
teda bravo, autore

vetsi slataninu a pitomost jsem o skolstvi dlouho necetl. Napisu jediny: vyjedte si nekde, jak kvalitni jsou statni skoly a jak kvalitni jsou soukromy. Zacnete treba vysokym skolstvim, to je jedno.RvRvRv

1 0
možnosti
PH

pavel64

1. 9. 2011 13:54
Re: teda bravo, autore

Nesouhlasím. Názory ministra školství, dnes prezentované, jsou blábol zcela srovnatelný.

0 0
možnosti
L

lokutus

1. 9. 2011 13:27
Diskuse

Tady je zase rudých khmérů, panečku. Ukázkové produkty socialistického školství - lidé s instantními názory.

Pytlík s prefabrikovaným názorem se otevře, obsah se nasype do vlažné vody, důkladně se zamíchá a podává se při hodině. Made by Marx&Lenin Co.

Diskuse jen dokresluje, jak tragickou pravdu autor má. Díky za ukázku.

2 0
možnosti
IP

Mustrum Ridcully

1. 9. 2011 13:44
Re: Diskuse

No, vy zase máte instantní názor ve smyslu "kdo nesouhlasí s autorem je komunista". Rudí kmérové tu nejsou - aspoň u nikoho z diskutérů jsem nezaznamenal tendence hájit své názory se zbraní v ruce.

0 0
možnosti
L

Luciáš159

1. 9. 2011 13:21
Pobavení

Už dlouho jsem se nesetkala s tak ubohým názorem, článkem. Třeba jsem to špatně pochopila, možná se jednalo o nadsázku. Já v to doufám. Pokud ne, pán už je asi dlouho ze školních lavic. V poslední době sleduji trend - zničme všechno, co funguje a fungovalo. Až na státní maturity, které jsou, dle mého názoru, předražené a zbytečné, je naše školství na vysoké úrovni. V porovnání s ostatními státy. Odliv kvalitních učitelů je v tom, že k učitelům se nedostane tolik peněz, jak je prezentováno. Chtěla bych vidět, na které škole mají mít ty vysoké platy, které autor zmiňuje. Vím o vysokých platech učitelů na soukromých školách. To je pravda, ale nikdy bych své dítě na soukromou školu nedala!! Jakou úroveň tam může člověk získat? Podívejme se jen na množství soukromých škol, které vezmou každého uchazeče. Nezajímá je, zda zájemce propadl, má špatné známky. To často na soukromé škole nerozhoduje, hlavní je, aby rodiče měli peníze na účtu a platili. A na úroveň vzdělání se nehledí.

0 0
možnosti
L

lokutus

1. 9. 2011 13:35
Re: Pobavení

" naše školství na vysoké úrovni. V porovnání s ostatními státy."

To mě pobavilo. Naše prestižní univerzita je na úrovni třetiřadých balkánských univerzit, školy jsou v tragickém stavu jak z hlediska vybavenosti, tak z hlediska kádrů a kapacit.

Soukromé školy ve státním, subvencovaném školství nemá smysl zmiňovat. To je jako postavit si kliniku za peníze vedle státní fakultky, do které tečou miliardy, a všechno je tam jakoby zadarmo. Tomu se nedá konkurovat. Zemědělci by mohli vyprávět, jak dobře se soukromníkům konkuruje subvencovanému zemědělství.

Aby ve školství fungovala konkurence, muselo by být školství soukromé sakumprásk, anebo alespoň z velké většiny. A pak se může člověk kochat žebříčkem soukromých univerzit, které svou úrovní vévodí světovým vzdělávacím žebříčkům. Pak se také nelze divit, že absolvent MIT má otevřené dveře v každé firmě, zatímco libovolný student ze státní univerzity končí zpravidla ve státní správě. A tak by se dalo pokračovat dál.

1 0
možnosti
RJ

molok

1. 9. 2011 12:57
Nevím jestli je vaším cílem

zrušení poviné školní docházky a tedy i snižování gramotnosti obyvatel, ale naopak vzdělání pro všechny je jediným prostředkem, jak alespoň trochu snížit  extrenality jako je chudoba nebo kriminalita. Náklady společnosti i ekonomiky na omezení těchto externalit by byly daleko vyšší, než jsou náklady na veřejné školství. Uplně jiná debata je pak o kvalitě tohoto školství. Máme plno příkladů na západ, kde je úroveň vysoká, stát dotuje vzdělání daleko více a v závěru se mu to vyplatí vzdělanou, pracovitou a produktivní společností. Tento princip není nijak v rozporu se soukromým školstvím na vyšších stupních nebo VŠ, v ČR je to ale pravděpodobně stále jenom v klasickém duchu podnikatelských záměrů jak vydělat co nejvíce peněz za co nejkratší dobu a tudíž tomu kvalita soukromých VŠ odpovídá ...

1 0
možnosti
MV

xmar

1. 9. 2011 13:10
Re: Nevím jestli je vaším cílem

Cilem bylo napsat provokativni clanek, nad kterym by modre straky slintaly blahem... a bohuze se to nepovedlo... Tak snad priste.R^

1 0
možnosti
MV

xmar

1. 9. 2011 12:54
Stredovek

Sorry, ale vetsi blbost jsem dlouho necetl. Zkuste jit ve svych uvahach dal, reste stejnym zpusobem zdravotnictvi, penze, lesni a vodni hospodarstvi, zruste predpisy pro zemedelstvi a nechte vsemu volnou ruku... jak to asi dopadne?

0 0
možnosti
RJ

molok

1. 9. 2011 13:06
Re: Stredovek

jak - libertariánským rájem na zemi. Vybouráte se svou rodinou na silnici a operátorka záchranky si nejdříve online zjistí zda-li máte na vrtulník nebo alespoň sanitku a vy se pak můžete zadarmo modlit, aby měla sanitka zaplacena mýtné přes všechny soukromé cesty, kterými vás poveze do nemocnice. Majitel chodníku před vaším soukromým domem vás nepustí ven z nemovitosti, tudíž ani k soudu, kterým s ním vedete, ale ono je to stejně jedno, soukromý soud vlastní jeho bratr jako i soukromou policii v tom samém městě. Ztratíte práci a tím pádem i vaše děti možnost vzdělání, nebo budou muset chodit do nějaké charitativní školy, jejíž výuka tomu bude odpovídat. Prostě od služeb, lékařské péči a vzdělání pro bohatší se postupně dostanete i k právům, svobodě jenom pro ty bohatší. Samozřejmě příjemný materiální nádech bez daní, který to představuje pro ty bohatší, by byl stejně v závěru vykoupen jejich vlastními náklady na ochranku nebo společnými náklady bohatých na armádu k ochraně bohatství.

2 0
možnosti
MM

mimi28

1. 9. 2011 12:50
Soukromé to nej :D

Tak blog se drží tradičního bludu, že co je soukromé je nej a že všechno rozhodne trh. Proč je tedy většina soukromých škol (ne všechny) na pendrek co do kvality absoloventů je mi tedy záhadou a proč zejména na soukromých školách studují rychlokvašení politici je taky otázka (pomineme plzeňská práva, která jsou teda ostudou našeho školství) i když právníků je při stávající byrokracii a přílepcích potřeba fakt moc. asi studují jak ten náš systém ještě více zkomplikovat ... za rok už jsou kompetentní doktoři  :-P.. asi to náš stát potřebuje. ... Opět společnost profituje z toho, že mladí studují, i když blbě a kvalita je čím dál horší... požadavky čím dál nižší... ale soukromé školy jsou fakt katastrofální. Navíc víra, že v soukromé sféře plat odpovídá výkonu je nesmírně najivní... Je tam stejný bordel jako ve státním, snad jen  ještě větší honba za ziskem....

0 0
možnosti
T

tromi14

1. 9. 2011 12:54
Re: Soukromé to nej :D

pubertální studenti nejsou studenti, ale klienti, nejsou zkoušeni ústně, neb je ponižující;-D;-D atd.

0 0
možnosti