Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrph

1. 1. 2011 17:38
už zase straší zelení??

A udělal někdo skutečné propočty výhodnosti? Neboli, je skutečně ta papírová taška o tolik výhodnější? Jak z hlediska ekologie, tak ekonomie? Na to aby se vyrobila papírová taška se musí porazit strom, rozřezat na prkna...Na to aby se udělala igelitka stačí pár kapek ropy...(dodal bych plus další chemikálie ale to asi při výrobě tvrzeného papíru taky).

:-(

0 0
možnosti

3 x zablokovany exorcista

1. 1. 2011 15:02
Igelitka je zástupný problém.

Problém není v igelitce, ale v nastavení celého systému, systému, který nastavil a desetiletí budoval stejný stát. Systém stojí na spotřebě a produkci nekvalitního šmejdu, naleštěného šmejdu zabaleného v igelitu. Ano lidé nemají čas, musí se honit, aby vydělali peníze, za keré si koupí nějaký naleštěný plastový šmejd, který do roka budou muset vyměnit za jiný podobný. Tím se logicky produkují tisíce tun odpadu. Podobně funguje celý systém, vezměme auto lékarničky snad co rok nějaký

 imbecil nařídí nové autolékarničky při váze autolékárničky 1kg a 2milionech aut v ČR zde máme potenciálních 2000 tun odpadu, kteér vyprodukoval stát svým nesmyslným nařízením. Podobně to je s nesmyslnými nařízením stran žárovek, ruku na srdce, jak moc svítíte, při dnešních cenách elektřiny si většina dá pozor a svícení reguluje, na truhou stranu výrobci na trh uvádí  miliony ks přístrojů, kteté ve vypnutém stavu spotřebovávájí energii v jiném než málém množství. O "ekologických" přísadách nemluvě.

0 0
možnosti

jafava

1. 1. 2011 14:11
Věčně spěchající většina lidí si s sebou nenosí nákupní

tašku a spoléhá se na "igelitku", ať už j jakéhokoliv materiálu, kterou si koupí zároveň se zbožím; někde ještě pořád dávají zdarma, asi to mají zakalkulované do prodejních cen.

Kde jsou doby, kdy jsme chodili na nákup se síťovkou a rohlíky nám napočítali do papírového pytlíku, mléko jsme nakupovali do smaltované nebo hliníkové bandasky a zelináři balili své zboží do včerejších novin. Protože sortiment byl omezený, všude se stály fronty, tak se každý na nákup řádně nachystal a vzal si na odnos svou síťovku. Nikoho ani nenapadlo, že by si na každý nákup pořizoval novou; o ekologii se nemluvilo a každý šetřil kde to jen trochu šlo.

Pak nastala éra látkových nákupních tašek, mnohé hospodyňky si je šily i doma ze zbytků; ani tehdy nikoho nenapadlo si na každý nákup pořizovat novou tašku; taky se šetřilo.

Doba se změnila a většina lidí si ke každému nákupu klidně koupí novou "igelitku", která, pravda, bývá jen na jedno použití a pak ji vyhodí. Stojí to cca 5 Kč a to se zdá zanedbatelné.

0 0
možnosti

petrph

1. 1. 2011 17:43
Re: Věčně spěchající většina lidí si s sebou nenosí nákupní

Máte naprostou pravdu-většina lidí už nákupní tašky nenosí. Ona taky představa manažerky, sekretářky nebo vyšší úřednice v nóbl kostýmku jak si ráno nese do práce tu starou poctivou nákupní kabelu (a já pamatuju že byly i na kolečkách) je dost nereálná-ty si dojedou do hypermarketu autem a i ta igelitka jim slouží jen k tomu aby to donesly od pokladny k autu a pak doma z garáže do kuchyně..

0 0
možnosti

duhacenzor

1. 1. 2011 14:08
Tatíček stát se nám

se nám prostě od roku 1789 kdy se prohlásil za boha rozrostl do monstrózních rozměrů. Svými zákony rozhoduje co smíme jíst a pít, na jaké filmy se smíme dívat, na jaké filmy smíme dovolit dívat se našim dětem, zda si smíme jít zakouřit, zda se smíme pomodlit, zda si smíme jít za... Je pochopitelné, že logicky i v čem si smíme přinést domů nákup. Ruku na srdce, není to i naše vina, že jsme tak stádoidní a dovolujeme státu toto vše.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS