Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

mojmirovec

4. 11. 2009 20:16
.

Nejzpravedlivější způsob je podle mě typ každý s každým. Jako například bývalo mistrovství světa v hokeji. Nejdřív hrálo všech osm zemí A skoupiny a potom čtyři nejlepší znovu. Takže v boji o zlato rozhodovalo, jestli umiš porazit tři nejlepši. Samozřejmě to ma sve nevyhody jako souboj toho, kteremu o nic nejde s tim co mu jde o všechno, ale žadny system neni dokonaly.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

4. 11. 2009 14:10
Švýcarský systém.

Výborným systémem podle kterého se hraje dodnes například šachová olympiáda je švýcarský systém.Bohužel funguje nejlépe pouze v případě,že je větší množství účastníků.V případě malého počtu účastníků turnaje se jedná o naprosto nesmyslný systém.Nejlépe to bylo vidět na V.mistrovství světa v kopané ve Švýcarsku v roce 1954.Účastníci turnaje byli rozdělení do 4 skupin po 4 účastnících.Místo toho,aby sehráli klasických 6 zápasu každý s každým ve skupině byly vylosovány dvě dvojice,které sehrály zápas mezi sebou.Vítězové obou utkání se střetli v dalším kole stejně jako poražení.V případě remízy v některém zápase se losovalo kdo bude hrát s vítězem 2.zápasu a kdo s poraženým.Po dvou zápasech se sečetly body ze dvou zápasů a určilo se pořadí.1. a 2.tým postoupil do čtvrtfinále.V případě rovnosti bodů na 2.místě bylo třeba sehrát dodatečný zápas o postup.Kvůli tomuto pravidlu musel hrát vítěz turnaje Západní Německo o 1 zápas více než 2.finalista z Maďarska.A to ve skupině s Tureckem!

0 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 11. 2009 10:20
Pokud se soutěží (v čemkoliv)

je to pořadatel, který určí herní systém. Představa, že jakákoliv soutěž určí "nejlepšího" je fikcí.  I v individuálních soutěžích zpravidla zvítězí pokaždé někdo jiný. Přesto se často určuje vítěz dlouhodobějšího seriálu mítinků. Podle počtu vítězství či počtu získaných bodů.  Je opravdu dekorován nejlepší?  Těžko říct.

0 0
možnosti
PH

petrph

1. 11. 2009 7:46
no ono nejde o spravedlnost

Podobně se můžete podívat, jak se hraje naše hokejová extraliga. Kdysi dostal titul ten, kdo měl po základní části nejvíc bodů, druhý byl ten kdo měl o pár bodíků méně, a tak dál. což bylo, z hlediska jejich výkonu v celém ročníku poctivé. Dneska se hraje v osmičce vyřazovací systém na 3 vítězné.

Nebo si vemte Superstar, taky by asi bylo jednoduché, aby po (dejme tomu) výběru nejlepší 12 ky se rovnou, podle hlasování poroty a podle smsek diváků rovnou určil nejlepší. Místo toho se konají další a další kola, kde se vyřazuje postupně..

Odborně se tomu říká zatraktivnění soutěže, aby se přilákalo víc diváků, udržela jejich pozornost do poslední chvíle, posledního utkání. Nakonec, nejde ani o sport, ani o umění, jde o peníze za přenosová práva a reklamy...

0 0
možnosti