Marek Numerato

Hospodářská komora chce kartu pracovníka. Zaplatíme ji všichni?

23. 11. 2012 21:40:48
Hospodářská komora lobbuje u ministerstva práce za zavedení elektronické karty pracovníka, ve které by byl zaznamenán průběh zaměstnání, lékařské prohlídky pracovníka či jeho proškolení například v oblasti bezpečnosti práce. Karta má rovněž evidovat, od kdy je pracovník zaměstnán.
Protektorátní pracovní knížka, předchůdkyně pracovní karty, které se možná brzo dočkáme
Protektorátní pracovní knížka, předchůdkyně pracovní karty, které se možná brzo dočkámehttp://www.smirice.eu/

"My musíme znát, odkud člověk přichází, co dříve dělal a jakou má kvalifikaci," Petr Kužel, prezident hospodářské komory.

Z cizího krev neteče. Proto je hospodářská komora přesvědčena, že zdroje na projekt, který zaplatí daňoví poplatníci, jsou. Slovy prezidenta Kužela "stát peníze na zakázky má, ale bojí se je vypsat."

Systém elektronických karet pracovníka je zavrženíhodný hned ze dvou důvodů. Především jde o neobhajitelný zásah do soukromí uživatelů karty. Těmi mají být podle České televize zaměstnanci i živnostníci, a to povinně. Ve druhé řadě je na místě se ptát, zda opět stát nepřidělí monopol na zajištění celého systému jedné společnosti, tak jako to udělal například s sKartami od České spořitelny. I otázka, zda Hospodářská komora nechce celou zakázku vypsat někomu na míru, je zcela na místě.

Hospodářská komora chce podle ČT pomocí karty usnadnit kontroly, které provádějí úřady na pracovištích. Prezident Kužel si od zavedení karet slibuje, že předejdou kontrolám z inspektorátu práce, protože v sobě budou shromažďovat záznam o příchodu a odchodu konkrétního pracovníka do práce. To je ovšem hodně chabý argument pro to, aby karta platila pro pět milionů pracujících v Česku včetně podnikatelů a živnostníků (podle informací Lidových novin).

Nechte konat zaměstnavatele

Chtějí-li zaměstnavatelé sledovat své zaměstnance, nechť tak učiní sami ze své vůle. Ať podstoupí riziko, že budou mít méně uchazečů o zaměstnání než jejich konkurence, která zvolí vstřícnější přístup k zaměstnancům a bude k nim chovat větší důvěru. Chtějí-li zaměstnavatelé či živnostníci nasbíraná data skutečně využít na svou obranu před dotěrnými inspektoráty práce, nechť tak činí dobrovolně a sami si vyberou firmu, která jim systém ke shromažďování dat poskytne. Donuťme prostřednictvím zákonů inspektorát práce, aby musel brát na nasbíraná data, bude-li je mít firma k dispozici, zřetel. A nebo v lepším případě inspektoráty práce a buzeraci (produktivních) zaměstnavatelů a zaměstnanců ze strany (neproduktivního a parazitujícího) státu zrušme.

"Je důležité, aby lidé i politici měli v budoucnosti větší úctu nejen k podnikání, ale v neposlední řadě i k živnostníkům a OSVČ," říká pan Kužel. A já říkám, pane Kuželi, začněte s tou úctou u sebe. Přestaňte u nás budovat korporativismus a zalezte se svou hospodářskou komorou, která disponuje velmi pochybným mandátem a přesto je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy, do nejbližší nory. Podnikatelům pomáháte zhruba tak jako zaměstnancům odbory.

Zdroj:

web České televize

web Hospodářské komory

Lidové noviny

Autor: Marek Numerato | karma: 22.91 | přečteno: 1557 ×
Poslední články autora