Marek Numerato

Žádné řešení, jen další problémy. To nabízejí bojovníci s korupcí

23. 10. 2011 10:30:00
Boj s korupcí je líbivým tématem. Málokdo si dovolí s názorem, že je třeba vynaložit maximální úsilí k tomu, abychom se korupce zbavili, nesouhlasit. Existuje několik způsobů, jak vyrazit do boje s úplatkáři a těmi, co úplatky přijímají.
Jeden z nejhlasitejsich bojovniku s korupci, podnikatel Andrej Babis.
Jeden z nejhlasitejsich bojovniku s korupci, podnikatel Andrej Babis.idnes.cz

Někdo sepisuje nebo aspoň podepisuje petice. Někdo zakládá nadace, které odměňují agenty provokátery, protikorupční špicly a novodobé estébáky. Někdo zase zakládá v dobách narůstajícího deficitu státního rozpočtu nové (údajně protikorupčně zaměřené) úřady. Někdo chce do politiky opět vnášet nepolitickou politiku a spřádá plány na založení občanského fóra či aliance nespokojených občanů. Někdo se snaží zasáhnout veřejnost protikorupční kampaní organizovanou občanským sdružením, na jehož provozu se nepřímo podílejí i daňoví poplatníci.

Všechny tyto postupy, byť se jejich záměr může zdát na první pohled bohulibým, jsou ale špatné. Žádný z nich neřeší opravdovou příčinu korupce. Úplatkům se daří tam, kde je pro ně vytvořen prostor. Takový prostor jim poskytuje velký stát, mnoho úřadů a státních institucí. Takovým prostorem je systém veřejných zákazek, který soutěživý střet nabídky a poptávky nahrazuje rozhodováním pochybných komisí expertů a úředníků. Dokud nezrušíme zbytečné úřady a dokud bude stát zajišťovat služby, kterých se mohou s přehledem ujmout soukromníci (což jsou skoro všechny), budeme se s korupcí potýkat stále a její náklady ponesou daňoví poplatníci.

Věci veřejné, Radek John, Karolína Peake, Karel Janeček, natož nechvalně proslulý Andrej Babiš žádné konstruktivní řešení nepřinášejí. Pouze jsou hodně vidět, pouze o korupci hodně mluví a média jim s oblibou naslouchají. Dokud budou chtít pouze hasit a budou ignorovat příčiny požáru, ničemu nepomohou. Jejich hasící přístroje totiž obsahují jedovaté zplodiny.

Autor: Marek Numerato | karma: 24.66 | přečteno: 1360 ×
Poslední články autora