Pro jaký svět jsou libertariáni nebezpeční?

Komentátor Jan Macháček označil libertariány za jedno z největších nebezpečí současného světa. Možná má pravdu. Spíše by nás ovšem měla děsit podoba současného světa než libertariáni, kteří se s dnešním stavem nehodlají smířit.

Neustupuj pred zlem. Heslo libertariana Misese.mises.cz

"Dospělý zodpovědný člověk nikdy neusiluje o neoprávněnou moc nad jinými dospělými ani nechce, aby druzí byli nuceni podléhat něčím představám a plánům," napsal nedávno Lawrence W. Reed.  Jeho popis dospělého zodpovědného člověka je vlastně stručným a výstižným popisem běžného libertariána.
A to je přesně jádro problému. Pro jaký svět jsou tedy libertariáni ohrožením? Samozřejmě, že pro svět, ve kterém určití jedinci a skupiny donucují druhé podléhat představám a plánům diktovaným z centra. Pro svět, který ve svých komentářích obhajuje Jan Macháček. Pro svět, ve kterém není místo pro svobodu, dobrovolnou spolupráci a dobrovolnou směnu. Pro svět, kterému vládnou sociální inženýři a centrální plánovači. Pro svět, ve kterém o tom, co se smí a co se nesmí říkat, rozhodují vyvolení. Pro svět, ve kterém nás vlády obírají o značnou část našich příjmů.
S takovým světem se já smířit nehodlám. Proto jsem libertariánem a proto usiluji o to, aby nás s podobným viděním světa bylo co nejvíce. Proto jsem musel na komentář Jana Macháčka reagovat.

Autor: Marek Numerato | středa 12.10.2011 19:49 | karma článku: 39,23 | přečteno: 4542x